Od zawsze było powtarzane nam, iż w naturze drzemie wyjątkowa możliwość lecznicza. Nasze babki zdawały sobie z tego doskonale sprawę. Przekazywały sobie ustnie te umiejętności. Zioła i napary z roślin służyły im, jako remedium na liczne dolegliwości. To żadna tajemnica. Medycyna ludowa ma liczne zalety. Z kolei warzywa w procesie leczenia, były wykorzystywane bardzo sporadycznie. Liść zwyczajnej główki kapusty w najlepszym wypadku wykorzystywany był, jako okład na dokuczliwy odcisk na nodze.
Dopiero teraz odkryto jej właściwości wspomagania procesu odchudzania. Jak można szybko schudnąć, odżywiając się wyłącznie kapustą. To wyjątkowo proste! Wystarczy przygotować\ugotować zupę na bazie tego warzywa i spożywać ją każdego dnia. Do jej przygotowania prócz kapusty niezbędne będą: dwie zielone papryki, jedna czerwona lub żółta, sześć cebul, sześć pomidorów i pęczek selera naciowego. W końcowej fazie gotowania trzeba odpowiednio przyprawić wywar.
Następnie siekamy warzywa na drobne kawałki, podsmażamy na łyżce oleju i wrzucamy do garnka tak by były zupełnie przykryte. Następnie obgotowujemy warzywa do miękkości. To niestety dopiero początek drogi ku szczupłej i zgrabnej sylwetce.
Od teraz zupa przygotowana z kapusty będzie nam towarzyszyć pięć razy dziennie. Jest to największy minus tej diety. Pokonać wstręt do tego dania, jedząc je przez miesiąc każdego dnia to trudne wyzwanie. By, zwalczyć rutynę żywieniową można zjeść inne warzywa gotowane na parze albo owoc. Nie może to jednak być banan. Z całą pewnością jednak poświecenie przyniesie spodziewane rezultaty. Ukazuje również, jak da się prędko zrzucić zbędne kilogramy i nie zbankrutować Dieta ta nie wymaga od nas dużych wydatków pieniężnych oraz częstych wizyt u dietetyka.